Granada

Op zo’n anderhalf uur rijden van de villa ligt Granada. Granada heeft ontzettend veel te bieden, waaronder natuurlijk de bekendste bezienswaardigheid: de Moorse paleizen van het Alhambra. Granada is een uiterst gezellige stad, vol met pleinen, terrassen, fonteinen en wandelpromenades. Granada is dól op toeristen.

Het Alhambra wordt ook wel ‘De Rode Vesting’ genoemd, en dat is omdat er roodbruine bakstenen zijn gebruikt voor de buitenmuren. Vanaf de torens heb je een prachtig uitzicht over de witte huizen van Albaicin. Bovendien kun je hier vandaan een goede indruk krijgen van de in rots uitgegraven woningen van Sacromonte, waar de zigeunergemeenschap van Granada is gevestigd.

Eigenlijk moet je het Alhambra te voet gaan bekijken. Dan kom je vanaf het Plaza Nueva door de steile Cuesta de Gomerez. Dat is een heel smal straatje, vol met winkeltjes, en dan ga je door een grote poort met drie bogen. Als je dan door die poort loopt, moet je even naar boven kijken, dan zie je dat die poort versierd is met drie granaatappels. Granada is Spaans voor granaatappel, het symbool van de stad.

Als je in het Alhambra bent, zul je ontdekken dat het ontzettend groot is. Het bestaat eigenlijk uit drie delen, die je in een goede volgorde moet bekijken. Eerst het fort (Alcazaba), dan het Koninklijk Paleis (Palacia Nazaries) en dan de zomertuinen (Generalife). Waarom? Wegens de enorme hoeveelheid bezoekers is er een kaartsysteem ingevoerd. Op elk kaartje staat een tijd aangegeven om een bepaald gebied in te gaan. Daar kun je dan zo lang blijven als je wilt, als je maar op de aangegeven tijd binnen bent. Dus niet vergeten, terwijl je al het moois bewondert, af en toe op je horloge te kijken!

Volgens officiële statistieken heeft Granada het grootste aantal bars per inwoner en per vierkante kilometer van Spanje! Er zijn dan ook veel, heel veel mogelijkheden om te eten en drinken in Granada, waarbij de eetgelegenheden variëren van snackbarretjes tot deftige restaurants. Ook naar levendige uitgaansgelegenheden hoef je niet lang te zoeken, want rond de straten van Plaza de los Lobos, Homo de Abad en Pedro Antonio de Alarcon bevinden zich heel veel bars en andere drinkgelegenheden. Het Plaza Nueva en de Paseo de los Tristes zijn de meest favoriete uitgaansgebieden in de zomer.

 

Wanneer je in Spanje bent, probeer dan zeker de streekgerechten eens uit. In Granada en omgeving worden veel stoofgerechten gemaakt. La Olla de San Anton is een stevige kost met bonen en varkenskop en varkensoren, het smaakt beter dan het klinkt. Een ander gerecht is La Olla Podrida, een stoofpot met spek en bloedworst. Stevige kost dus. Natuurlijk zijn er ook lichter verteerbare maaltijden te verkrijgen, zoals een echte Spaanse tortilla.

In Granada kun je heerlijk winkelen. Het belangrijkste winkelgebied vind je in de buurt van de straten Recogidas, Gran Via, Acera de Darro en Reyes Catolicos en natuurlijk in het labyrint van straatjes daaromheen. Je kunt er prachtige ambachtelijke producten kopen, en je moet zéker even langs bij de Alcaiceria (oude Arabische zijdemarkt) vlakbij de kathedraal.

De moeite van het apart vermelden waard is het Generalife: de tuinen en het zomerpaleis van de sultans. Het is een schitterend doolhof gevuld met gebouwen met patio’s, hoge zuilen, fonteinen, vijvers, spannende doorgangen, noem maar op. Met een beetje fantasie zie je zo een sultan om de hoek komen. Het is een indrukwekkend complex en als toetje biedt het ook nog eens uitzicht op het Alhambra aan de overkant!

P4012505P4012564P4012571P4012480Carrousel-overlay
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4