Malaga

Je zult waarschijnlijk met het vliegtuig aankomen in Malaga en er dan met de auto zo snel mogelijk langs rijden op weg naar de villa (daar doe je zo’n 40 minuten over). Toch is Malaga de moeite waard om er langer te blijven of een dag heen te gaan. Om te beginnen is het de geboorteplaats van Picasso, men heeft er dan ook een museum speciaal aan hem gewijd.

Malaga is een havenstad en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Malaga. De stad telde in 2005 meer dan 700.000 inwoners. Malaga is omgeven door bergen. Twee rivieren, de Guadalmedina en de Guadalhorce, monden bij deze stad uit in de Middellandse Zee.

De binnenstad van Malaga ligt vlak achter de haven. Rond de binnenstad bevinden zich de wijken El Perchel, La Trinidad en Iagunillas.

De Feniciërs stichtten hier de stad Malaka ongeveer 1000 jaar voor het begin van de gebruikelijke jaartelling. De naam Malaka heeft waarschijnlijk te maken met het Fenicische woord voor zout vanwege het zouten van vis bij de haven. Ongeveer 7 eeuwen later veroverden de Romeinen het samen met de andere Spaanse gebieden van Carthago In de 8e eeuw werd Spanje veroverd door de Moren, en werd de stad een belangrijk handelscentrum. In een laat stadium van de Reconquista, de Spaanse herovering van het land, werd ook Malaga weer Spaans, aan het einde van de 15e eeuw.

Men kan een mooie wandeling de heuvel op maken naar het kasteel, dat Castillo de Gibralfaro (Parador) heet. Van hieruit heeft men een mooi uitzicht over de stad. Het kasteel ligt naast het Alcazába, dat op zijn beurt naast de binnenstad van Malaga ligt. Via de Paseo del Parque, een promenade die langs een park met veel palmbomen en beelden loopt, kan men vanaf het Alcazába naar de haven wandelen.

Zoals in elke grote stad is het goed winkelen en eten in Malaga. Net even afgedwaald van de Calle Larios, in de wirwar van kleine straatjes vind je vele tapas bars, restaurants en teterias (Moorse theehuizen). Daar vind je ook een groot scala aan winkels en de drukke en gezellige grote markt, de Mercado Central de Atarazanas.